top of page
Vyhledat

TISKOVÁ ZPRÁVA O UDÍLENÍ CEN TRILOBIT 2023




TZ2_Ceny_TRILOBIT_2023_final
.docx
Download DOCX • 46KB


Tisková zpráva k udílení cen Českého filmového a televizního svazu FITES


TRILOBIT 2023


Ceny TRILOBIT udílené Českým filmovým a televizním svazem FITES za mimořádná audiovizuální díla budou vyhlášeny v sobotu 21. ledna 2023. Slavnostní ceremoniál 36. ročníku předávání cen TRILOBIT se uskuteční opět jako loni v Dolních Břežanech, tentokrát v moderním areálu tamější unikátní sportovní haly.


Akce se koná pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje Mgr. Petry Peckové

a ministra kultury České republiky Mgr. Martina Baxy.

Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.


Pořad moderuje Barbora Černošková, o hudební doprovod se postará Ivan Hlas trio.


Streamované přímé vysílání ČT začíná v 19.00 hodin.

K dohledání na: www.ivysilani.cz/ www.ctart.cz


(Zde URL stránky pořadu v iVysílání, odkud jej bude možné sledovat od 19.00 hodin v přímém přenosu, tak i po skončení akce.)

Akreditace pro novináře:

Zájemci o účast na slavnostním večeru se mohou akreditovat na: hhejcova@gmail.com

Sál bude otevřen od 18. 30.


TRILOBIT 2023

Ceny uděluje a vyhlašuje Český filmový a televizní svaz FITES, z. s., za podpory obce Dolní Břežany a za přispění subjektů podporujících audiovizuální tvorbu. O udělení cen rozhoduje porota, kterou jmenuje Výkonný výbor FITES.



Porota letos posuzovala celkem 137 audiovizuálních děl

Hrané filmy: 54

Dokumenty: 61

Animované: 9

Ostatní (kombinované a další) 13

Do užšího výběru poroty se dostala tato díla:

Název: Specifikace: Režie:

Pongo Calling

Dokumentární

Tomáš Kratochvíl

Planeta Praha

Dokumentární

Jan Hošek

Párty hárder - Summer Massacre

Hraný

Marty Pohl

Běžná selhání

Hraný

Cristina Grosan

Všechno v pořádku, brambory na řádku

Dokumentární

Piotr Jasiński

JANG

Dokumentární

Josef Švejda

Vinland

Hraný

Martin Kuba

Mára jde do nebe

Dokumentární

Markéta Ekrt Válková

Přípravy k filmu T

Kombinovaný

Milan Klepikov

A pak přišla láska...

Hraný

Šimon Holý

BANGER.

Hraný

Adam Sedlák

Idiot

Hraný

Daniela Špinar

Plná 6

Dokumentární

Adam Sejk

Ti, kteří tancují ve tmě

Dokumentární

Jana Ševčíková

Světlonoc

Hraný

Tereza Nvotová

Dežo Hoffmann-fotograf Beatles

Dokumentární

Patrik Lančarič

Vyšetřovatel

Dokumentární

Viktor Portel

Oběť

Hraný

Michal Blaško

Grand Prix

Hraný

Jan Prušinovský

Velká premiéra

Hraný

Miroslav Krobot

GOOD OLD CZECHS

Dokumentární

Tomáš Bojar

Arvéd

Hraný

Vojtěch Mašek

Petar Introvič – hanspaulské blues

Dokumentární

Michal Rákosník

Devadesátky

Hraný

Peter Bebjak

Pět let

Hraný

Damián Vondrášek

Černí Češi

Dokumentární

Martin Müller



Porota cen TRILOBIT 2023 pracovala ve složení:


Bc. Jan BEZNOSKA / manažer Městského kina Beroun

Od narození v kině.


Mgr. Zora CEJNKOVÁ / scenáristka, režisérka a spisovatelka

Scenáristka, režisérka a spisovatelka. Absolventka katedry televizní žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK. Držitelka evropské ceny EBU za nový televizní formát a dalších cen za dokumentární tvorbu. „Po divokých devadesátkách strávených na poli investigativní žurnalistiky jsem zahájila dlouholetou spolupráci s Českou televizí a dalšími producenty. Mezi moje díla patří hojně diskutovaná Dovolená v protektorátu, Dovolená v éře páry. Nejvíce se však soustředím na dokumentárními filmy a baví mě sledovat naši nedávnou i dnešní společnost, například v dokumentech Proměny českého zločinu, Hon na sv. Maura, V očích smrt, Doktorská Odyssea, ..a člověk stvořil robota nebo Kuba inkognito. Jsem také autorkou titulů o novější i starší historii, třeba Vážený Leonide Iljiči, Záhada kodexu XIV A 13, Svět podle Pernštejnů, Byl jsem na pohřbu Lenina.”


Prof. MgA. Marek JÍCHA / prezident Asociace českých kameramanů, kameraman, režisér, pedagog, digitální restaurátor.

Filmový kameraman, režisér, pedagog, autor, digitální restaurátor. Natáčel převážně celovečerní hrané filmy, celovečerní filmové dokumentární projekty, videoklipy a experimentální umělecké projekty. Pracoval rovněž jako střihač u několika projektů. Byl pedagogicky činný na FAMU, FAMO, SU a v mezinárodních učebních programech. Je prezidentem Asociace českých kameramanů, členem výkonného výboru FITES a členem dozorčí rady OOA-S.


Prof. PhDr. Vladimír JUST, CSc. / teatrolog, televizní a mediální kritik, esejista, pedagog

předseda a mluvčí poroty

Teatrolog, divadelní a mediální kritik, esejista, autor 22 knižních publikací (např.Vlasta Burian – Mystérium smíchu; Miloš Hlávka-Světák nebo Kavalír Páně?, Faust jako stav zadlužení). Publikoval stovky studií v domácích i zahraničních recenzovaných časopisech

a monografiích (naposledy Jiří Śalamoun: Nic k zahození), laureát Ceny F.X.Šaldy za uměleckou kritiku, Ceny Febia Kristián za filmovou a TV kritiku, Ceny Živoucí poklad 2021 na festivalu Pocta festivalu …příští vlna/next wave …

V letech 1993–2005 učil na FAMU, od 1996 učí na FFUK, 32 let pravidelně kriticky reflektuje televizní tvorbu.


MgA. Ivana KAČÍRKOVÁ / filmová střihačka

Ivana Kačírková absolventka FAMU katedra střihové skladby. Ve své profesi se výrazně prosadila, cca 60 celovečerních filmů – spolupracovala s předními českými režiséry. V 90. letech působila na FAMO Písek jako konzultant, opakovaně zasedala v porotě studentského festivalu FAMU. Je členkou výboru OOA-S.


Ondřej KAMENICKÝ / ředitel festivalu Jeden svět

Ředitel Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Účastnil se řady světových festivalů jako porotce (Makedox Macedonia, Karama Jordan, Qara Kazakhstan, Cinedoc Tbilisi, Neisse Film Festival ad.), jako lektor (Cinedoc Tbilisi, This Human World Vienna, 1905 Hong Kong Human Rights Film Festival, Sarajevo Film Festival) nebo jako panelista (DOK.Leipzig, IDFA, Fresco Film Festival Armenia, Bir Duino Kyrgyzstan). Pomáhal se zakládáním festivalů v Arménii, Ázerbájdžánu, Nicaragui, Kostarice, Etiopii nebo Hong Kongu. Je také expertem Státního fondu kinematografie.


MgA. Ivo POPEK / kameraman, režisér

Kameraman, absolvent FAMU. Pracuje převážně pro televizi, kde vyzkoušel různé žánry. Svoje místo našel v oblasti hrané tvorby a dokumentu. Spolupracoval s řadou významných režisérů. Mnohé filmy, na kterých se podílel, získaly ocenění - (mj.MTF Tokio, FF Banff, u nás např. 3x Ceny ČLF (předchůdce Trilobita). Sám režíroval řadu TV dokumentů.


PhDr. Jan SVAČINA / novinář, kritik a analytik, především televizní tvorby

místopředseda poroty

Pražák, narozený na jaře 1957. V sedmadvaceti letech absolvoval katedru divadelní a filmové vědy na FF UK. Tamtéž ve třiceti obhájil doktorát. Už koncem studií začal psát kritiky, recenze a později i teoretické reflexe rozhlasové, filmové, divadelní, a nakonec především televizní tvorby. V letech 2009-2012 členem Rady Fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie. Několikanásobně neúspěšný kandidát do Rady ČT. Od svých patnácti, kdy si skočil po hlavě do vody, tráví čas svého života na vozíku.


Ing. MgA. Roman VÁVRA / režisér, dokumentarista

Profesí režisér hrané a dokumentární tvorby. Už od studií na FAMU, počátkem devadesátých let, spolupracuje s Českou televizí. Z hrané tvorby: Co chytneš v žitě, Čert ví proč. Z dokumentární tvorby (z poslední doby): Ivan Havel – Pozdní sběr, Jako bychom dnes zemřít měli (Josef Toufar), Klackovitý architekt Martin Rajniš, Když já tak rád diriguju (Jiří Bělohlávek), Svět podle Muchy. Působil i jako pedagog filmové režie, například na Univerzitě Tomáš Bati ve Zlíně. Angažuje se v profesním spolku ARAS (asociace režisérů a scenáristů a dramaturgů). Několik let byl jejím předsedou.



Porota udělí tyto ceny:


Hlavní cenu TRILOBIT Barrandien 2023 (2 audiovizuální díla, 5 oceněných)


4 ceny TRILOBIT 2023 (4 audiovizuální díla, 4 ocenění)


CENU MOC BEZMOCNÝCH za přínos audiovizuálního díla rozvoji občanské společnosti (1 audiovizuální dílo, 1 oceněný)


CENU VLADISLAVA VANČURY za dlouhodobé nebo celoživotní dílo, jímž tvůrce přispěl ke kultivovanosti české audiovizuální tvorby a mezinárodnímu věhlasu (1 oceněný)


ZCELA ZVLÁŠTNÍ CENU – CITRÓN, která je cenou kritickou, porota ji může udělit (jednotlivci, skupině, instituci) za počin, který škodí audiovizuální sféře (několik oceněných).


Součástí každého diplomu je odůvodnění poroty, proč dílo ocenila.


Partneři a sponzoři

Ceny TRILOBIT 2023 se uskuteční pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje paní Mgr. Petry Peckové a ministra kultury České republiky Mgr. Martina Baxy.

Pořadatel: Český filmový a televizní svaz FITES, z. s.

Spolupořadatel: Obec Dolní Břežany, Základní škola Dolní Břežany

Hlavní mediální partner: Česká televize

Vřelé poděkování patří partnerům, sponzorům a dlouhodobým podporovatelům: Státní fond kinematografie, Syndikát novinářů ČR, z. s., Rückl Crystal, a.s., Středočeský kraj, UGO! Media, s.r.o., Ministerstvo kultury ČR, INTERGRAM z. s., Bohemia Sekt, s.r.o. Olivův pivovar, s.r.o., Vinotéky U mě – Michal Zemek, s.r.o. a Kateřina Žlebková



Kontakt pro média: Helena Hejčová PR/tiskový servis hhejcova@gmail.com 606 464 035


Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page