top of page
Vyhledat

Nadace české bijáky vítá rozhodnutí soudu ve věci sporu s Národním filmovým archivem

Nadace české bijáky vítá dnešní rozhodnutí soudu, který zamítl žalobu, kterou podal proti nadaci Národní filmový archiv (NFA). Soud tak dal v podstatě za pravdu názoru NČB, že žaloba je ze strany NFA neopodstatněná a do pověsti NFA nebylo zasaženo.

Již od samého počátku Nadace české bijáky nerozumí důvodům, na jejichž základě NFA v čele s Michalem Bregantem žalobu před necelým rokem podal. Tím také NFA de facto ukončil spolupráci obou subjektů na projektech digitálního restaurování národního filmového dědictví. „Nedovedu si představit, že by spolupráce mohla pokračovat v době, kdy na nás NFA podal žalobu. Naší snahou je a bylo podílet se na digitalizaci a restaurování filmů, které jsou součástí národního kulturního dědictví.

Jediné, čeho jsme původně chtěli zveřejněním veškerých informací o průběhu dosavadní spolupráce s panem Bregantem docílit, bylo poukázat na fakt, že nadace, která poskytuje finanční prostředky na digitalizaci a restaurování filmů, se ze strany NFA setkávala pouze s překážkami a neustálými změnami názorů,“ říká předseda správní rady Nadace české bijáky Petr Šikoš a dodává: „Pravděpodobně není otázka rozpočtu pro NFA žádný problém, a může tedy postrádat milionové částky na restaurování filmů, které by díky spolupráci s námi získala.“

V rámci spolupráce obou subjektů mělo být postupně digitálně restaurováno celkem dvanáct filmů. Restaurovány ale byly pouze tři. Nadace české bijáky spolu ze zakladateli Nadace na digitální restaurování v rámci spolupráce s NFA celkem vynaložila více než 3,5 mil. korun. Ostatní projekty Nadace české bijáky bez přímé účasti NFA např. oceňovaný projekt Čistíme svět fantazie nadále pokračují.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page