top of page
Vyhledat

Nová Rada ČT očima profesní veřejnosti na 88. ČTVRTLETNÍKU FITESu

Přítomná odborná veřejnost v tento den nespatřila žádného ze současných patnácti členů Rady ČT. Panel: členové Rady ČT tu s námi byli přítomni možná duchem… zastoupeni jen cedulkami se jmény na prázdném pódiu. Bojí se Rada ČT profesní veřejnosti? Zakázal jim někdo přijít?... Jejich svědomí?... Strach z nakažení koronavirem? Čtyři členové Rady se předem omluvili, jeden až v průběhu Čtvrtletníku a jeden jasně a svérázně odmítl na setkání s odbornou veřejností přijít.


Debatu jsme otevřeli publikovanými výroky radních o jejich zamýšlené činnosti v Radě ČT. Diskuse se odehrála na dvou úrovních – o Radě ČT a jejím fungování a o politických aspektech volby radních. V první části to byli zejména režisér Vlastimil Venclík, který se s námi podělil o své dvouleté zkušenosti radního, člen RRTV Vadim Petrov, novinář Jan Svačina, režisér Martin Vadas, předseda FITESu, novinář Filip Rožánek, ředitel programu ČT Milan Fridrich.

V druhé části se k nám po Skypu připojila z karantény advokátka platformy Svobodu médiím Hana Kordová Marvanová. Z auditoria senátor David Smoljak, poslanec Tomáš Martínek, politik Ivan Gabal a mnoho dalších, kteří pak probírali politické aspekty výběru radních Poslaneckou sněmovnou, včetně možného dopadu této volby na budoucí fungování veřejnoprávních médií. Do diskuse přispěli i přítomní tvůrci audiovize. Diskuse (2 hod. 30 min.) byla dynamická, ale zároveň korektní. Zaznělo několik úvah, které pro veřejnost nejsou, v souvislosti s fungováním již zvolené současné Rady ČT, optimistické. Mnoho problémů bylo vysvětleno, mnoho však zůstalo otevřeno.

Galerie:

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page