top of page
Vyhledat

ZEMŘEL PAN KAREL HYNIE

Ve věku nedožitých 75 let zemřel 8. dubna Karel Hynie, výrazná osobnost České televize.

Do tehdejší Československé televize Karel Hynie nastoupil začátkem sedmdesátých let jako vystudovaný chemik a průvodčí pražského Dopravního podniku. Začal pracovat jako asistent produkce, při zaměstnání vystudoval FAMU a stal se vedoucím produkce. Jak uvádí publikace Český film – režiséři a dokumentaristé spolupracoval v té době na výrobě dokumentů režisérů Viktora Polesného, Václava Sklenáře, Jana Špáty a dalších.

Po sametové revoluci se stal producentem České televize. V tvůrčí skupině, kterou vedl, vznikaly dokumenty a dokumentární a publicistické cykly reflektujících tehdy nedávnou historii a tehdejší politická témata. Inicioval vznik společenských televizních periodik (Horoskop; Hromosvod; Poledník), někdy se satirickým charakterem (Karle, přepni to!; Stalo se).

K nejvýznamnějším projektům tvůrčí skupiny patří dokumentární cyklus o špionech Československo ve zvláštních službách. Velký ohlas měla série krátkých dokumentů o historii prostřednictvím dobových artefaktů Lapidárium, či série o představitelích KSČ Čestní občané a Cenzurované sny o dobových ideálech a realitě. Podstatná byla spolupráce Karla Hynie s dokumentaristou Milanem Maryškou, z níž vzešel mj. dokumentární cyklus o zločinech komunismu Ztráta paměti či dokumenty o letech 1968-1969. Dramaturgicky se také podílel na důležitém cyklu o procesu s Miladou Horákovou Proces H.

Osobitý a výrazný producent Karel Hynie stál také u zrodu tradičního pořadu Dobročinná akademie Paraple nebo cyklů Československý filmový týdeník vysílaný po 50 letech, Domácí štěstí, Hledání ztraceného času a Úsměvy… Databáze pořadů obsahuje 2.700 záznamů, pod nimiž je podepsán.

Spolupracoval s režiséry Petrem Jančárkem, Bernardem Šafaříkem, Pavlem Kačírkem, Vítem Hájkem, Josefem Platzem, Martinem Vadasem, Miroslavem Kučerou, Ivanem Stehlíkem a mnoha dalšími. V autorské dvojici s historikem Pavlem Taussigem vytvořili několik historických dokumentů, například Kruhy osudu Olgy Fikotové o diskařce, československé olympijské vítězce z roku 1956.

Bohaté zkušenosti z televizní historie Karel Hynie zhodnotil ve svérázné literární prvotině s názvem Volha.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page