top of page
Vyhledat

Zemřela dramaturgyně Olga Janků

Kalendárium, Vzduchoplavec Kráčmera, O češtině, jazykové kurzy, Rybí legendy Jakuba Vágnera, Rande s fyzikou, Čtení do ouška – to je jen malý výčet projektů, na kterých se podílela Olga Janků, dlouholetá dramaturgyně České televize, která zemřela 4. ledna uprostřed rozdělané práce po vážné nemoci ve věku nedožitých 66 let.

Do Československé televize nastoupila v květnu 1976 coby absolventka Filozofické fakulty Univerzity Karlovy a stala se redaktorkou Hlavní redakce vzdělávacích pořadů. Televiznímu vzdělávání zůstala věrná celý svůj profesní život. Po roce 1989 se postupně stala dramaturgyní vzdělávací části Producentského centra publicistických pořadů, poté Centra vzdělávacích pořadů a v posledních letech Centra dramaturgie publicistické, dokumentární a vzdělávací tvorby. Spolupracovala také s dětským programem ČT :D.

Jako dramaturgyně a scenáristka se podílela na stovkách pořadů, ať již šlo o série v rámci Televizního vysílání pro školy, či vzdělávací cykly pro děti, mládež i dospělé nebo solitérní dokumenty. Na svém kontě má dramaturgii několikahodinových projektů ke 40. výročí srpnové okupace Srpnová noc i ke 20. výročí Sametové revoluce Albertov 16:00.

Poslední rozloučení se uskuteční v úterý 10. ledna 2017 ve 14:00 v malé obřadní síni krematoria v Praze Strašnicích.

(Text: Dan Růžička, Foto: Česká televize)

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page