top of page
Vyhledat

FITES PÁRTY zahájila výstavu 100 let Asociace českých kameramanů a Klubu Českých Kino Fotografů

Výstavu 100 let Asociace českých kameramanů, zahájili místostarosta Prahy 2 pan Ing. Jaroslav Šolc, který poskytl výstavě záštitu, prezident Asociace českých kameramanů prof. Marek Jícha a režisér a kameraman Martin Vadas, předseda Českého filmového a televizního svazu FITES, z.s. Vernisáž pokračovala tradiční karlovarskou, letos tedy "karlovarskou" pouze v uvozovkách, FITES PÁRTY ,tentokrát na téma „Kameramani a režiséři při tvorbě filmových děl. Je některý důležitější?"

Bohužel ovšem, stejně tak, jako letos nepřála pořádání párty epidemiologická situace, tak naší náhradní FITES PÁRTY, kterou byl připraven moderovat režisér Petr Zelenka, nakonec nepřálo počasí a účastníky rozehnal silný liják.

Asociace českých kameramanů si v roce 2020 přípomíná 100. výročí od vzniku prvního kameramanského sdružení Klubu Československých Kinofotografů KČKF, který byl založen dne 17. července 1920. Prvním předsedou byl kameraman Václav Münzberger. Od roku 1936 založili kameramani Kamermasnký odbor při Československé filmové unii, který pracoval pod vedením Karla Degla až do doby krátce po skončení druhé světové války. Za komunistického režimu kameramani směli být organizováni pouze prostřednictvím revolučních odborů. 5.1. 1990 po demokratických změnách bylo založeno Sdružení českých filmových kameramanů SČFK, které bylo v roce 1992 přejmenováno na Asociaci českých kameramanů (AČK). Prvním prezidentem byl kameraman Josef Hanuš, Asociaci dnes vede kameraman Marek Jícha. Čeští kameramani vykonali za uplynulých 100 let nemálo poctivé a tvůrčí práce a pomohli svojí tvorbou ale i organizačními a výzkumnými aktivitami vybudovat slávu československé a české kinematografie. Poprvé se kameramani sdružili v Los Angeles v roce 1919 za účelem vyřešení technických problémů s kamerami, které vydávaly parazitní záblesky statické elektřiny a znehodnocovaly natočený filmový materiál. Vzniklo sdružení amerických kameramanů Static Club budoucí American Society of Cinematographers ASC. Byli tedy první, Čeští kameramani byli druzí, první v Evropě.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page