top of page
Vyhledat

Odešel režisér Jiří Menzel

Velký filmař, autor českých filmů - Perličky na dně, Ostře sledované vlaky, Rozmarné léto, Zločin v šantánu, Skřivánci na niti, Na samotě u lesa, Báječní muži s klikou, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Konec starých časů, Povídka malostranská, Žebrácká opera, Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina, Obsluhoval jsem anglického krále, Donšajni a mnohých dalších – je představitelem toho nejlepšího, co se v české kinematografii natočilo. Jiří Menzel - vedle Miloše Formana, Ivana Passera, Jana Němce a Věry Chytilové - byl hlavní osobností filmových režisérů Nové vlny šedesátých let československé kinematografie, ke které se vracejí a budou vracet milovníci kinematografie na celém světě.


Zpočátku svoji tvorbu zaměřil na zpracování Hrabalových povídek, spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem a také natočil filmy podle předloh Vladislava Vančury. Pracoval rovněž jako divadelní režisér, např. v Činoherním klubu nebo od roku 1995 v Divadle na Vinohradech. A dokonce i jako herec osobitým způsobem ztvárnil řadu nezapomenutelných postav filmových a televizních děl i divadelních představení.

V roce 1995 byl oceněn porotou Českého filmového a televizního svazu FITES Cenou Vladislava Vančury, udělovanou od té doby za dlouhodobý či celoživotní přínos rozvoji české audiovizuální kultury. Jiří Menzel byl jejím prvním nositelem.


Pane režisére, za všechno Vám děkujeme.

Diváci a Český filmový a televizní svaz FITES

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page