top of page
Vyhledat

Prohlášení Asociace českých kameramanů k etice udílení filmových cen

ETIKA UDÍLENÍ FILMOVÝCH CEN ASOCIACE ČESKÝCH KAMERAMANŮ A ČESKÉHO LVA po invazi ruských vojsk na Ukrajinu

Položme si otázku zda můžeme promítat naše filmy a radovat se z úspěchů dosažených poctivou a mnohdy i tvrdou prací dnes, v době, kdy nedaleko od našich východních hranic v sousední Ukrajině umírají lidé, bránící svoji zemi proti agresorovi? Je to etické? Může se člověk radovat z profesních úspěchů kameramanské práce vzniklé v míru, v demokracii, když jsou nyní tyto hodnoty takto flagrantně pošlapávány?

Domníváme se naopak, že musíme.

Naši profesní kolegové, ukrajinští kameramani a kameramanky dnes natáčí. Natáčí podobné záběry tak jako naši otcové natáčeli v pražských ulicích roku 1968. Před Československým rozhlasem a na Václavském náměstí. V záběrech tehdy stejně jako dnes byly zarámovány ruské tanky. Asociace českých kameramanů proto přejmenovala Slavnostní udílení Cen AČK. Slovo slavnostní bylo změněno za protestní!

Protestujeme tedy dle vyššího principu mravního naší demokratickou existencí, naším stále ještě svobodným světem, proti násilí, zlobě, křivosti a manipulacím. Existence nominovaných snímků, ale i všech ostatních, které vznikly v roce 2021 nám ukazuje na to, jak má svobodný svět vypadat. Pojďme proto dnes uctít našimi cenami demokracii a svobodu. Pojďme takto podpořit naše ukrajinské sousedy, kteří v těchto dnech žít klidným a demokratickým životem nemohou. Jsme s nimi na jedné lodi... Na lodi, která se jmenuje SVOBODA. Ať žije Ukrajina a její i naše svoboda!

ASOCIACE ČESKÝCH KAMERAMANŮ

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page