top of page
Vyhledat

Prohlášení FITES k situaci na Ukrajině – 27.2. 2022

Český filmový a televizní svaz FITES vyjadřuje nesouhlas s agresí Ruské federace vůči mírumilovné a demokratické Ukrajině.

Podporujeme veškerou vládní, nevládní i mezinárodní pomoc bránícím se Ukrajincům i jejich rodinám. Obránci Ukrajiny bojují a umírají nejen za svoji vlast, za svůj demokratický stát, ale za celý demokratický svět. I za nás.

Velmi si vážíme všech odvážných projevů nesouhlasu se zločinnou válkou Vladimíra Putina, které vyjadřují vážené osobnosti ruské kultury a sportu uvnitř Ruské federace i jinde.

Vnímáme s velkou nelibostí nefunkčnost a bezmoc mezinárodních institucí jako je OSN a jeho Rada bezpečnosti. Pokládáme za nanejvýš potřebné, aby došlo k jejich rekonstrukci. Země s právem veta nesmějí v Radě bezpečnosti blokovat usnesení, která se týkají jejich vlastních zločinů. Ruská federace, ale i Čína jsou dnes v příkrém střetu zájmů.

Právo veta by nemělo platit v případě, že projednávaný podnět se týká zájmů nebo i zločinů člena Rady bezpečnosti.

OSN nebyla založena pro to, aby na Zemi pěstovala dalšího Hitlera a zavírala oči před jeho zločiny. Rada bezpečnosti musí mít nástroje pro nastolení a udržení míru ve světě.

Vladimíra Putina a jeho podporovatele je třeba postavit před mezinárodní trestní tribunál jako jiné válečné zločince, i kdyby věc měla být projednána in absentia.

Kéž demokratický svět posílí a sjednotí svůj hodnotově ukotvený postoj a dokáže izolovat a potrestat agresora.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page