top of page
Vyhledat

UDÍLENÍ CEN TRILOBIT 2024

Aktualizováno: 22. 1.

Ceny pořádané Českým filmovým a televizním svazem FITES

Slavnostní vyhlášení audiovizuálních cen TRILOBIT 2024 se uskuteční v sobotu 20. ledna 2024 ve sportovní hale obce Dolní Břežany.

Záštitu převzali hejtmanka Středočeského kraje Mgr. Petra Pecková a ministr kultury České republiky Mgr. Martin Baxa.



TRILOBIT 2024

 

Ceny TRILOBIT udílené Českým filmovým a televizním svazem FITES, z. s., za mimořádná audiovizuální díla budou předány 20. ledna 2024. Slavnostní ceremoniál 37. ročníku předávání cen TRILOBIT se uskuteční opět jako loni v Dolních Břežanech, v moderním areálu tamější sportovní haly.

 

Ceremoniál bude streamován na webu ČT od 19. 00 hodin.

 

Hlavním mediálním partnerem je Česká televize.

Cena TRILOBIT je nejstarší česká audiovizuální cena, která se od počátku rovnocenně věnuje nejen filmové, ale i televizní, a v poslední době šířeji pojaté audiovizuální tvorbě včetně její knižní reflexe. Dle statutu se mohou o ocenění ucházet audiovizuální díla českých i zahraničních filmových a televizních tvůrců, vzniklá v české produkci nebo koprodukci s podílem českých tvůrců či producentů, která byla veřejně předvedena v období 1. 12. 2022 – 30. 11. 2023. Mezi letos navrženými kandidáty jsou mj. režiséři Olga Sommerová, Agnieszka Holland nebo Tomáš Mašín. 

 

Poprvé byla cena TRILOBIT udělena v roce 1963. V roce 1970 byla činnost Svazu

z politických důvodů normalizačním režimem zakázána a dočkala se obnovení až v roce 1991. Ocenění TRILOBIT je jedinečné v tom, že dlouhodobě a systematicky upozorňuje na snímky stojící mimo hlavní mainstreamovou vlnu, přestože jde o díla umělecky i tematicky cenná. U hodnocení děl jsou zásadním kritériem kromě estetické kvality a umělecké formy jejich společenská a občanská naléhavost a mravní hledisko. Vzhledem k širokému záběru posuzované audiovizuální tvorby (včetně její knižní reflexe) je práce poroty, jež je tradičně „víceoborová”, velmi náročná.


TISKOVÁ ZPRÁVA 20.1. 2024


TZ2_TRILOBIT_2024_UZSI_VYBER
.docx
Stáhnout DOCX • 48KB


TZ3_TRILOBIT_2024_OCENENI
.pdf
Stáhnout PDF • 2.33MB

TZ3_TRILOBIT_2024_OCENENI
.docx
Stáhnout DOCX • 244KB




Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page