top of page
Vyhledat

Zemřel Václav Čapek, tvůrce legendárních zábavných pořadů

3. ledna 2020, ve věku 85 let zemřel rozhlasový a televizní tvůrce a dlouholetý člen FITESu Václav Čapek. Byť to asi jen málokterý televizní divák tuší, byl to právě Václav Čapek, který nesmazatelně ovlivnil podobu televizní zábavy. Jeho jméno je totiž spojeno se vznikem legendárních pořadů jako Videostop, Hry bez hranic či třeba Kolotoč.

Václav Čapek se v Olomouci (12. září 1934) v učitelské rodině, maturoval na gymnáziu v Litovli, pak vystudoval obor češtinu na Fakultě společenských věd v Olomouci. Krátce učil na gymnáziu a na devítiletce v Kladkách u Litovle. Již na studiích spolupracoval s Československým rozhlasem a publikoval v časopisech Mladý svět a Mladý technik. Za svého působení v Krajském domě osvěty v Olomouci se stal spoluzakladatelem souboru SKUMAFKA (Skupina malých forem kabaretu), kde také působil pozdější ministr kultury Pavel Dostál, který napsal několik kabaretů s hudbou Richarda Pogody; dva z nich Čapek natočil pro Československou televizi v ostravském studiu. Kratší dobu pracoval v Československém rozhlase Praha a od roku 1964 do roku 1971 v Ostravě. Od roku 1971 působil v Praze.

V období normalizace byl z televize odejit, nemohl publikovat, podepisovat autorské texty, ani veřejně vystupovat. Vrátil se do veřejného prostoru až po roce 1989. České televizi poté vystřídal několik vedoucích funkcí (zástupce šéfredaktora zábavných pořadů, šéf skupiny Čapek-Borovan atd.), posléze působil i na Nově, kde se mj. podílel na tvorbě oblíbeného a velice sledovaného pořadu Kolotoč.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page