top of page
Vyhledat

Dalších 22 signatářů Dopisu režisérů žádá předsedu vlády, vládu a ministra kultury o odvolání generá

TZ Českého filmového a televizního svazu FITES, z.s., ze dne 24.3.2016 - Úřad vlády 24. března 2016 v 15:15 převzal požadavek dalších 22 osobností české kultury na odvolání generálního ředitele Národního filmového archivu PhDr. Michala Breganta. Předseda Českého filmového a televizního svazu FITES režisér Martin Vadas v průvodním dopise poděkoval premiérovi za jeho odpověď z 15. února 2016 a připomněl, že k nápravě ze strany NFA nedošlo, naopak NFA v nezvládnutých digitalizacích filmů pokračuje, šíří poškozené filmy a účelové P.R. články , a proto požadavek filmařů na odvolání generálního ředitele NFA trvá.


Dopis_reziseru_III_2016_03_24_2_E_bez_tel

Kulatý stůl, který premiérovi slíbil ministr kultury, se má uskutečnit na problematicky hranatém půdorysu za situace, kdy přizván je pouze režisér Jiří Menzel, kterému již rok a čtvrt Státní fond kinematografie odmítá zapůjčit materiály potřebné k digitalizaci a restaurování filmu Postřižiny. Jediný ze signatářů Dopisu tak má čelit mnohočetné přesile osob, které za poškozování obrazu kinematografie jsou přímo odpovědní, přítomen má být i tvůrce, jehož tvorba je festivaly oceňována, ale problematice digitalizace filmů nerozumí, nedosáhl zde žádných výsledků a k ministerskému stolu se kvalifikoval „dvacetiletým přátelstvím s nynějším GŘ NFA“, jak vyzdvihl v LN 21.2.2016 . Původně měli být údajně přizváni i zahraniční odborníci, když se ukázalo, že zdůrazňují podobné principy digitalizace a restaurování jako výzkumný tým NAKI AMU v Praze, rozvíjející metodu DRA , ministerští úředníci od jejich pozvání upustili.

Lednovému Dopisu režisérů premiérovi se nedostalo ze strany oslovených adekvátní reakce, ke kulatému stolu přizváni nejsou, proto se připojuje dalších 22 osobností české kinematografie a kulturního života, jejichž podpisy na listech č. 8 a 9. byly dnes předány Úřadu vlády. Signatáři dopisu jsou stále připraveni se s předsedou vlády a dalšími oslovenými kdykoliv setkat.

Filmaři se 11. ledna 2016 obrátili na premiéra, vládu a občany Dopisem režisérů, kde se mj. praví, že NFA pod vedením PhDr. Michala Breganta v důsledku svých rozhodnutí poškozuje umělecká filmová díla tím, že distribuuje pozměněná díla v primitivně digitalizované formě, která je zcela nepřijatelná pro jejich autory. Kritizují ji i dědici práv.

„Připojuji svůj podpis jako naléhavý apel ku podpoře iniciativy českých profesních kolegů se zájmem, aby odpovědné státní orgány nepřipustily uskutečnění shora nastíněné hrozby a zasáhly, a to i korekcemi v oblasti personální.“, připsal pod dopis Miloš Forman z Warren v Conecticut.

K Dopisu režisérů premiérovi se ke dni 24. března 2016 připojilo dalších 22 filmařů: Ivan Biel, Jasmina Blaževič, Václav Čapek, Jaroslav Černý, prof.Vladimír Franz, Josef Hanuš, prof.Vladimír Just, Petr Kaňka, Ondřej Kepka, Dušan Klein, Josef Lustig, Jan Matlach, Jitka Němcová, František Němec, Michaela Pavlátová, Vladimír Skalský, Hana Slavíková, Jana Tomsová, Ivo Trajkov, Vlastimil Venclík, Kristina Vlachová a d.

Ke dni 4. února 2016 se k Dopisu režisérů premiérovi připojili: Milan Cieslar, Karel Smyczek, Zdeněk Zelenka, Olga Sommerová, Zdeněk Patočka, Viktor Polesný, Jiří Strach, Rudolf Adler, Čestmír Kopecký, František Vláčil (dědic autorských práv režiséra Františka Vláčila), Petr Zelenka, Jiří Folvarčný, Jiří Macák, Diviš Marek, Josef Špelda, Klára Lidová, Kristián Hynek, Petr Hojda, Jiří Kadaňka, Ivo Bláha, Vidu Gunaratna, Jaroslav Brabec, Andrej Barla, Jiří Brožek, Roman Vávra, Ervín Sanders, Lenka Polesná, Jiří Macháně, Jan Malíř, Milan Justin, Zdeněk Barták, Jiří Hromada, Soňa Červená a podepisují se další.

Dopis režisérů premiérovi ke dni 11. ledna 2016 podepsali: Jiří Menzel, Ivan Passer, Vojtěch Jasný (později požádal o stažení svého podpisu), Juraj Jakubisko, Ivan Šlapeta, Jiří Svoboda, Karel Kochman, Hynek Bočan, Martin Vadas, Alois Fišárek, Antonín Weiser, Juraj Herz, Bohdan Sláma, Stanislav Milota, Drahomíra Vihanová (později svůj podpis relativizovala), Jiří Krejčík ml., Zuzana Zemanová, Dalibor Lipský, Jan Hřebejk.

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page